main image

2014 m. LIETUVOS AKLŲJŲ IR SILPNAREGIŲ ŠACHMATŲ ČEMPIONATO NUOSTATAI

ŠACHMATŲ ČEMPIONATAS

 

I. Tikslas ir uždaviniai

                  1. Populiarinti ir visapusiškai ugdyti šachmatų žaidimą, skatinti reguliariai treniruotis.

                  2. Siekti aukštesnio šachmatininkų meistriškumo.

                  3. Išaiškinti pajėgiausius šachmatininkus ir sudaryti LASF rinktinę.

 

II. Vieta ir laikas

                  2014 m. Lietuvos aklųjų ir silpnaregių šachmatų čempionatai vyks:

 

Jaunimo                              – kovo 8 – 9 d. Vilniuje;

Vyrų                                    – kovo 8 – 13 d. Vilniuje;

Moterų                                – kovo 20 – 23 d. Kaune.

 

III. Dalyviai ir vykdymo tvarka

                  Vykdomi atskiri Lietuvos aklųjų ir silpnaregių šachmatų čempionatai 3 grupėse: vyrų, moterų ir jaunimo iki 20 metų (gimę 1994 metais ir jaunesni). Juose gali dalyvauti Lietuvos Respublikos piliečiai vyrai ir moterys, turintys regėjimo negalią, kurių regėjimo aštrumas ne geresnis nei 0,1 arba darbingumo lygis ne didesnis nei 40 procentų, moksleiviai iki 18 metų, kuriems yra nustatytas vidutinis neįgalumo lygis.

Vyrų čempionate dalyvauja 10 sportininkų: 8 pirmąsias vietas šachmatų čempionato pusfinalyje iškovoję sportininkai bei 2 sportininkai federacijos Vykdomojo komiteto nutarimu.

Moterų čempionate dalyvauja 6 sportininkės: 4 pirmąsias vietas šachmatų čempionato pusfinalyje iškovojusios sportininkės ir 2 sportininkės federacijos Vykdomojo komiteto nutarimu.

Jaunimo čempionate dalyvauja 6 sportininkai: 1 sportininkas, iškovojęs pirmąją vietą praėjusių metų jaunimo čempionate (jeigu jam ne daugiau kaip 19 metų), 4 sportininkai, iškovoję keturias pirmąsias vietas šių metų LAS šachmatų čempionato pusfinalyje, ir kiti sportininkai federacijos Vykdomojo komiteto nutarimu.

Jeigu federacijos Vykdomasis komitetas nesvarsto, kam atiteks jo kompetencijai priklausančios vietos, tai jos suteikiamos tolimesnes vietas šių metų šachmatų čempionato pusfinalyje užėmusiems sportininkams (atitinkamai vyrų, moterų ir jaunimo tarpe).

Visi sportininkai susitinka tarpusavyje ratų sistema.

Likus 15 minučių iki pirmojo turo pradžios ir neturint jokios informacijos apie kurio nors sportininko dalyvavimą varžybose, jis išbraukiamas iš sąrašų ir į čempionatą nebepriimamas.

Daugiau nei 15 minučių į partijos pradžią pavėlavusiam sportininkui užskaitomas pralaimėjimas.

                  Sporto klubų vadovai informuoja federaciją apie savo sporto klubo atstovų, iškovojusių teisę dalyvauti čempionate, dalyvavimą likus ne mažiau nei 5 darbo dienoms iki čempionato pradžios. Vyrų ir moterų čempionatų reglamentas – 1 val. 30 min. iki partijos pabaigos, po kiekvieno ėjimo pridedant po 30 sek. (žaidžiama su elektroniniais laikrodžiais). Jaunimo čempionato reglamentas – 1 val. iki partijos pabaigos. Varžybos vykdomos vadovaujantis IBCA (Tarptautinė Brailio šachmatų asociacija) kodeksu. Vienam iš žaidėjų reikalaujant, žaidimas vyksta prie dviejų lentų, tačiau reikalaujantysis turi turėti savo papildomą šachmatų lentą su figūromis.

Vyrų čempionatas registruojamas FIDE.

 

IV. Nugalėtojų nustatymas ir apdovanojimas

Laimi dalyvis(ė), surinkusęs(i) daugiausiai taškų. Taškų lygybės atveju, vietos nustatomos pagal šiuos papildomus rodiklius:
                                 1) Bergerio koeficientą;
                               2) didesnį pergalių skaičių;
                                 3) tarpusavio rezultatą.

                  Tris prizines vietas iškovoję dalyviai vyrai ir moterys čempionate apdovanojami atitinkamo laipsnio medaliais. Jaunimo čempionato prizininkai apdovanojami atitinkamo laipsnio diplomais. Čempionai, esant galimybei, apdovanojami asmeninėmis dovanomis.

 

V. Dokumentai

                  Sporto klubai privalo pateikti federacijai paraiškas su deleguojamų sportininkų sąrašu ne vėliau kaip prieš 5 darbo dienas iki čempionato pradžios. Šachmatininkai, atvykę į varžybas, pateikia organizatoriams paraišką ir asmens tapatybę patvirtinantį dokumentą.

Visos teisės saugomos © 2024 www.lasfinfo.lt